Tu Polska najlepiej smakuje

Region Lubelski to jedna z najbardziej egzotycznych krain Polski, gdzie można jeszcze spotkać dziką, nieskażoną przyrodę, wspaniałe zabytki i serdecznych ludzi, którzy pielęgnują lokalną kuchnię. To zagłębie zdrowej i ekologicznej żywności, wytwarzanej tradycyjnymi metodami. Nic dziwnego, że na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, znalazło się ponad 80 przysmaków z regionu.

Chyba najbardziej malowniczym symbolem tej czarownej kuchni są cebularze, które według legendy Esterka wypiekała królowi Kazimierzowi. Jadał je w Piaskach Jasza Mazur, bohater głośnej powieści Singera „Sztukmistrz z Lublina” i Ordonka w Kazimierzu, Bolesław Leśmian w Hrubieszowie i Józef Czechowicz w Lublinie. Gryczane pirogi z Biłgoraja i Janowa Lubelskiego robią karierę równą oscypkom. Tradycyjne sery zagrodowe, wiejski chleb, wspaniałe miody i nalewki można skosztować w licznych gospodarstwach agroturystycznych. Lubelska kuchnia słynie ze staropolskiej dziczyzny, domowych wędlin, fantastycznych pierogów. Potrawy doprawiane są aromatycznymi ziołami, rosnącymi w ogrodach i lasach. Na bazie ziół i miodów wytwarza się w katolickich i prawosławnych klasztorach zdrowe nektary i eliksiry. Region Lubelski jest idealnym miejscem dla turystów spragnionych odpoczynku i dobrej kuchni, którzy chcą naładować akumulatory i zmienić styl życia na zdrowszy.

 

unia europejska

Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach
Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2007-2013